Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Για τη συμμετοχή στον «εθνικό διάλογο» για την παιδεία


Στις 26 Νοέμβρη 2015 η κυβέρνηση μέσω του υπουργού παιδείας εξήγγειλε ένα ακόμα «εθνικό διάλογο» για την Παιδεία. Ο «διάλογος» αυτός έχει βάση το 3ο μνημόνιο των «θεσμών» και τις επιταγές του ΟΟΣΑ και προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης .
Ειδικότερα, με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση τα ζητήματα που θα μπουν το επόμενο διάστημα σε σχεδιασμό για εφαρμογή
-όπως αναφέρονται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ- αφορούν το ολοήμερο σχολείο, τα οικονομικά της εκπαίδευσης, τον θεσμό της αξιολόγησης, το πλαίσιο παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων και ζητήματα για την Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα. Επιπλέον πρόκειται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για την Ειδική αγωγή, στην κατεύθυνση ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.
Πρόκειται για ζητήματα που ανοίγουν τις πύλες στο «νέο σχολείο» που εδώ και χρόνια προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να υλοποιήσουν, που δεν είναι άλλο από το σχολείο της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης και της αμορφωσιάς. Στην εφαρμογή τους σημαίνουν αλλαγή στην αναλογία μαθητή-εκπαιδευτικού ανά τάξη, νέες συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κινητικότητα και ευελιξία. Και όλα αυτά με φόντο τα χρόνια προβλήματα της σχολικής στέγης, της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, της υποστελέχωσης όλων των δομών της εκπαίδευσης, κλπ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, του υποτιθέμενου διαλόγου, η κυβέρνηση, ψήφισε τροπολογία που επί της ουσίας καταργεί τα Τμήματα Ένταξης, κατάργησε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για τα Λύκεια, που ή ίδια είχε ψηφίσει, με εγκυκλίους της καταργεί την Ενισχυτική και στα Δημοτικά, κ.ά. Ο ίδιος ο Υπουργός δηλώνει ότι δε θα καλυφθούν όλα τα κενά για το 2016 (περίπου 3.000 κενά ακόμα).
Τώρα , για μια ακόμα φορά -και ενώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση είναι γνωστή σε όλους- η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας
παίζουν ακόμα ένα επεισόδιο στο «διάλογο» παρωδία για την Παιδεία, έχοντας ήδη προαποφασίσει για το μέλλον. Με επιστολή που έστειλε ο υπουργός παιδείας στα σχολεία καλεί αυτή τη φορά τους Συλλόγους Διδασκόντων τους γονείς και τους μαθητές να πάρουν μέρος στο διάλογο, να συνεδριάσουν και να στείλουν τις προτάσεις τους στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει οι εκπαιδευτικοί «Να οργανώσουν το επόμενο διάστημα συζητήσεις στο πλαίσιο των παιδαγωγικών συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων αλλά και συζητήσεις σε επίπεδο σχολείου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των γονέων και στην περίπτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μαθητών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολείου και να κατατεθούν σχετικές προτάσεις».
Είναι πραγματικά πρόκληση, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα μας, στις δεκάδες κινητοποιήσεις και παραστάσεις που έγιναν από την αρχή της χρονιάς, στο Υπουργείο, τις Διευθύνσεις Εκπ/σης, τις Περιφέρειες Δ/νσεις, να έρχεται ξανά, αυτή τη φορά στους Συλλόγους Διδασκόντων και να ζητά διάλογο.
Οι θέσεις και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι γνωστά, τα καταθέτουν σε κάθε αγώνα τους. Η κυβέρνηση θέλει συνένοχους στο έγκλημα. Θέλει να παρουσιάσει τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει ως αποτελέσματα διαλόγου, ως τάχα προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Εμείς οι γονείς δεν θα γίνουμε το άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν θα συμμετέχουμε με κανένα τρόπο σε αυτό το «διάλογο» παρωδία για την Παιδεία, δεν θα δώσουμε τη συναίνεσή μας σε αυτή την πολιτική που καταδικάζει τα παιδιά μας στην αμορφωσιά και την εκπαιδευτική αθλιότητα και καλούμε τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας και τα παιδιά μας να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
Διεκδικούμε:

  • Κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα! Διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές και τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Καμία τάξη πάνω από 20 παιδιά.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για λειτουργικά έξοδα του σχολείου, αποκλειστική χρηματοδότηση των σχολείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις Σχολικές Επιτροπές.
  • Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, Ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά.
  • Να λειτουργήσουν επιτέλους τώρα και πλήρως όλες οι δομές γενικής και ειδικής αγωγής!
  • Να ξεκινήσει τώρα η ΠΔΣ για το Λύκειο, ειδικά για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, και η Ενισχυτική στα Γυμνάσια αλλά και να διευρυνθεί στα Δημοτικά, για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6974866173, 6949200924 e-mail